Smart Move

Move to the beat

Örebro är en erkänt bra musikstad. Här hittar du bland annat en av Skandinaviens största musikhändelser, Live at Heart. Festivalen har varje år fler än 300 konserter utspridda över stan och hit flygs det in osignade artister från hela världen. Konserterna trycks in på varenda restaurang, bar, dansställe, företagskontor och skrubb som går att få tag på.

Skulle olyckan vara framme och samhället stänger ner på grund av en pandemi så är det vi som fixar så att artister kan komma ut och ge folket livemusik. Genom initiativet TrädgårdsLive kan man mitt under brinnande Covid boka en spelning hemma i trädgården med bland annat Thomas Di Leva, Timo Räisänen, Jasmine Kara och Staffan Hellstrand. Typ femtio plus band och massor av ståuppare och trollkarlar går att boka. Tillsammans har de uppträtt för mer än 10 000 personer i sommar trots att det bara får komma 45 personer per gig.

Vill du komma till hit och hänge dig till den pulserade musiken, känna rytmen i kroppen och uppleva en kväll med alla dina sinnen så föreslår vi att du håller koll på den ambulerande liveklubben Mono. De presenterar det bästa från den svenska indiescenen. Klubben förgyller livescenen genom att sikta in sig på det alternativa och det unika med artister som går sin egen väg oavsett genre. Håll koll på deras kommande klubbkvällar, det är ditt ansvar!

Möt Boris René

Att få jobba med sin passion är en dröm för många. Boris Lumbana, eller Boris René som han går under som artist, är en av de få som har haft tur. Han jobbar inte bara med en, utan två, av sina stora passioner i livet – fotboll och musik.

Boris René

Det var fotboll som gällde för Boris under uppväxten i Örebro. Alla hans äldre bröder spelade och det blev därför naturligt att Boris hängde på. Då var fotbollen inget seriöst, han spelade på gården med några kompisar bara för att det var kul. Det var inte förrän han var elva år som han började spela i ÖSK.

Något som konkurrerat med fotbollen om Boris uppmärksamhet är musiken. Han växte upp i ett hem där musik alltid spelades. Boris brukade spela med sina bröder och största idolen var Michael Jackson. Men tanken var aldrig att försöka leva på musik.
– Jag drömde bara om att bli fotbollsspelare, musik var något jag hade kul med. Därför kom hela resan med Melodifestivalen som en chock. Där och då kände jag att musiken var något jag älskar och att det faktiskt skulle kunna bli något med det. Så jag avbröt mitt kontrakt med dåvarande klubben Degerfors IF för att satsa på musiken.

Men kärleken till fotbollen försvann inte. Så 2019 skrev Boris på ett kontrakt för GAIS för att återigen satsa på fotbollen. Kontraktet med GAIS innebar även en flytt till Göteborg, en stad som han idag trivs bra i. Den påminner honom om hemstaden Örebro.
– Atmosfären och tempot är samma. Det är nog därför jag trivs så bra där. Det är samma härliga känsla som i Örebro.

Även om det numera är fotboll som gäller, finns musiken fortfarande kvar i Boris liv. Under lediga stunder sitter han i sin hemmastudio och producerar musik. Och även om Boris flyttat till Göteborg, så kommer Örebro alltid att vara hemma.
– Örebro är mitt hem. Det spelar ingen roll vart jag är i världen. Att komma hem till Örebro är alltid hemma.

Han har sin familj och sina vänner i staden och även om han inte hinner besöka Örebro så ofta, är det tydligt att han fortfarande känner en stark kärlek till staden. Man kan ta Boris från Örebro, men man kan inte ta Örebro från Boris.
– Där har jag hittat mig själv. Det är min grund, min bas.

Följ Boris René