Smart Move

Det är smart att göra något smart

Örebrosatsningen AI Impact Lab är en viktig nod i AI Sweden, Sveriges nationella centrum för tillämpad artificiell intelligens. Det är förstås både intelligent och superrimligt.

AI Impact Lab för samman akademi, företag och offentliga verksamheter i ett innovationssystem som tillsammans skall accelerera AI-utvecklingen i regionen vilket har gjort oss till ett AI-nav i Sverige. Dessutom finns AI.ALL som ger industrin i regionen en möjlighet att driva konkreta utvecklingsprojekt inom artificiell intelligens och autonoma system i samarbete med internationellt erkänd spetskompetens från forskare vid Örebro universitet.

”På ren svenska betyder det att det är här AI händer!”

På ren svenska betyder det att det är här AI händer och det är här både nationella och internationella bolag och samarbetspartners inom artificiell intelligens kommer att etablera sig. Men det kommer förstås att behövas massor med smarta AI-intresserade. Är du en smart eller vill bli? Kom och gör skillnad med nästa bästa AI-lösning.

Möt Amy Loutfi

Det finns coola människor, supercoola människor och så finns Amy. Till vardags är hon professor i informationsteknologi vid Örebro universitet, leder sin egen forskargrupp och är vicerektor för AI och innovation. Som om inte det räckte så är hon dessutom en av experterna i Omstartskommissionen (de som ska ge landet en flygande start efter Covid) och en av europas främsta AI-experter.

Amy Loutfi är uppvuxen i Saint John i Kanada där hon studerade till civilingenjör inom elektroteknik. Mot slutet av sin utbildning kom hon av en slump i kontakt med Örebro universitet och bestämde sig för att det var dit hon skulle åka.
– Jag visste ingenting om Sverige och jag visste ingenting om Örebro. Jag kunde knappt ens uttala stadens namn! Det enda jag hade sett av Sverige var filmen Jägarna. Min mamma sa direkt, att dit åker du inte!

Det var tur för oss att Amy inte lyssnade på sin mamma.

När Amy landade i Örebro 1999 var det engelska kursutbudet i Örebro relativt litet och en av de få kurser som gavs på engelska var en kurs inom AI. Så blev det och idag är Amy en av Europas mest framgångsrika kvinnliga forskare inom sitt område och vicerektor för AI på Örebro universitet.

”Ingenjörer behöver en palett av olika lösningar som man kan ta inspiration ifrån. Ju mer mångfald det finns i yrket, desto rikare blir paletten.”

Ju äldre hon blivit, desto mer har hon insett vilken roll det faktum att hon är kvinna har spelat för hennes karriär.
– Att både vara kvinna och ingenjör har präglat väldigt mycket av det jag gör. Jag älskar att vara ingenjör eftersom man löser problem. Ingenjörer behöver en palett av olika lösningar som man kan ta inspiration ifrån. Ju mer mångfald det finns i yrket, desto rikare blir paletten.

Men för att locka tjejer måste vi prata annorlunda om teknik och ingenjörsyrket.
– Det finns ett sätt att presentera teknik som jag inte tror är så spännande som tekniken egentligen är. Det finns ett sätt att måla upp ingenjörer på ett sätt som jag inte känner igen mig i. Hade någon sagt till mig “vill du rädda världen, vill du bidra till hållbarhet, vill du hjälpa andra – då ska du vara ingenjör”. Då kanske jag hade valt att bli ingenjör mycket tidigare.
– Vi ska sluta ställa frågan “hur gör vi tjejer intresserade av teknik” och istället ställa frågan “hur gör vi tekniken intressant”.

Efter att ha bott här i över 20 år så har Amy sett Örebro förändras från en vanlig medelstor stad till en plats där det alltid händer något. En plats där uteserveringar, konserter och nätverk poppar upp överallt.
– Det Örebro jag kom till för 20 år sedan är inte kvar. Och samtidigt som det händer mycket i stan uppskattar jag hur lätt det är att ta sig runt och närheten till naturen som man når lätt via cykel.