Det är smart att göra något smart

Örebrosatsningen AI Impact Lab är en viktig nod i AI Sweden, Sveriges nationella centrum för tillämpad artificiell intelligens. Det är förstås både intelligent och superrimligt.

AI Impact Lab för samman akademi, företag och offentliga verksamheter i ett innovationssystem som tillsammans skall accelerera AI-utvecklingen i regionen vilket har gjort oss till ett AI-nav i Sverige. Dessutom finns AI.MEE som ger industrin i regionen en möjlighet att driva konkreta utvecklingsprojekt inom artificiell intelligens och autonoma system i samarbete med internationellt erkänd spetskompetens från forskare vid Örebro universitet.

”På ren svenska betyder det att det är här AI händer!”

På ren svenska betyder det att det är här AI händer och det är här både nationella och internationella bolag och samarbetspartners inom artificiell intelligens kommer att etablera sig. Men det kommer förstås att behövas massor med smarta AI-intresserade. Är du en smart eller vill bli? Kom och gör skillnad med nästa bästa AI-lösning.

Möt Jacob Kihlbaum

Det är svårt att sia om framtiden, men den som kan göra bra prognoser har stora pengar att tjäna. Med hjälp av stora kunskaper inom statistik och tack vare kraften i AI förvandlar örebroföretaget Binary Brains kundernas data till träffsäkra förutsägelser om framtiden.

Jacob Kihlbaum är en hemvändande lokalpatriot. Vägen till det egna företaget Binary Brains gick via studier på Handels. Jacob valde att satsa på den inte helt vanliga kombinationen marknadsföring och statistik – en kombination som ligger helt rätt i tiden. Efter studenten blev han rekryterad av Sony Music.
– Jag hade inte jobbat länge på Sony förrän jag märkte att musikbranschen har tillgång till en massa data som man inte gör så mycket av. Samtidigt är förmågan att tolka statistik en framgångsfaktor.
Jacob och ett par kollegor konstruerade en app så att artister skulle kunna följa sin egen utveckling i form av bland annat streams och likes. Appen fick pris som världens bästa musik-app av ansedda MusicAlly. Trots framgångarna valde dock Jacob att lämna musikbranschen. Längtan att fullt ut förverkliga de egna visionerna blev för stor. Dessutom ville Jacob och hans fru att deras söner skulle få växa upp i Örebro och inte Stockholm.

”Det viktigaste är att ge mina barn den mest rosaskimrande barndomen"

Jacob upplever hemstadens företagsklimat som väldigt bra.
– Att starta bolag i Örebro har helt klart sina fördelar. Vi får fantastisk fin uppmärksamhet här och jag tror att det möjliggör bra rekryteringar av personer som delar samma värderingar och därför vill bo i Örebro och inte någon annan stad. Dessutom bubblar staden både gällande nyföretagande och AI. Vi kunde inte varit mer rätt lokaliserade. Men allt det är en bonus
– det viktigaste är att ge mina barn den mest rosaskimrande barndomen, och jag kan inte tänka mig en bättre stad än Örebro för det.