Smart Move

Konsten att bli både flexibel och välutbildad

IT-företagen skriker efter kvinnliga programmerare, men på utbildningarna är det männen som dominerar. ”Vi vill få fler tjejer att våga prova programmering,” säger Yasnia Deras Cruz, systemvetarstudent och en av initiativtagarna till Koda-Yoga.

Som nyinflyttad till Örebro träffade Yasnia yogaläraren Frida Wirsén, som har studerat Sport Management och Media och Kommunikation på Örebro universitet, på en yogakurs.

”Yasnia frågade mig vad jag trodde om att skapa en mötesplats där man kombinerar yoga och programmering. Det kändes som en fantastiskt bra kombination, berättar Frida Wirsén. Yoga är ett perfekt sätt att få en paus, landa i sig själv och samtidigt bli mer kreativ i sitt skapande, säger Frida Wirsén.

Den tredje oktober i år var det premiär för #KODAYOGAs första event – en heldag för alla över 15 år som identifierar sig som tjej och vill testa programmering och yoga.

”Målet är att bryta mansdominansen i branschen. Vi vill att tjejer ska få en chans att lära sig något nytt, träffa oss som kvinnliga förebilder, möta företag och skapa nätverk”, säger Frida Wirsén.

Möt Elin Häggberg
Tekniken är med och formar vår framtid. Därför är det så viktigt att fler kvinnor får ta plats i den idag mansdominerade teknikbranschen. Det är något som Elin Häggberg brinner för och vill förändra med sin blogg Teknifik.

Elin Häggberg

Elin har sedan barnsben haft ett teknikintresse, men det var inte förrän hon gick på universitetet som hon insåg att det var just teknik hon var intresserad av.
– Jag började bygga egna webbsidor när jag gick på mellanstadiet. Jag var väldigt duktig på datorer och kunde fixa dem när de var sönder. Men det var aldrig någon som sa att jag var intresserad av eller duktig på teknik.

Men Elin är långt ifrån ensam.
– Det är jättevanligt att tjejer inte identifierar sig med teknikbegreppet eller med ett teknikintresserade, utan man säger att “jag är kreativ” eller “jag tycker om design”. De som kallades teknikintresserade när jag växte upp var killar som byggde egna datorer för att spela CS och Dota.

Att tjejer har svårt att se sig som intresserade av teknik, är något Elin vill förändra med sina kanaler. Hon startade sin blogg, Teknifik, för att visa upp en annan bild av teknik och vad ett teknikintresse kan vara. Hon vill också inspirera fler till att våga ta sig an teknik och sluta se det som ett hinder.

Bloggen riktar sig till alla som inte ser sig som teknikintresserade, men en målgrupp Elin vill nå lite extra är just tjejer. Och det har hon lyckats med. Idag är Teknifik en av Sveriges största teknikbloggar och 60% av hennes läsare är kvinnor.

Just jämställdhet inom teknik är en av Elins hjärtefrågor. I teknikbranschen ligger fördelningen mellan kvinnor och män runt 80-20, och inom vissa delar skiljer det sig ännu mer.
– Det är ett problem eftersom teknikutvecklingen är jättedrivande i hur vår framtid blir. Det finns så många frågor som tekniken är med och påverkar. Är det då framförallt män som utvecklar den här tekniken, som sitter på de här företagen och sitter på de här maktpositionerna så påverkar det hela samhället.

För att få fler tjejer att se teknikbranschen som en bransch för dem menar Elin att vi måste visa upp fler kvinnor som jobbar med teknik samt få fler att börja se sig själva som aktiva teknikanvändare. Hon hoppas att hennes blogg Teknifik kan vara en pusselbit i detta.

”Här kan jag ha ett kontor och min Youtube-studio som skulle vara svindyrt att ha i en storstad.”

Elin driver bloggen från sitt kontor i Örebro. Hon kommer ursprungligen från Malung, men flyttade till Örebro för studier. Hon trivdes sedan så bra i staden att hon blev kvar.
– Vi tycker det är en fantastisk stad och har bott kvar här sedan vi gick ut universitetet. Man kan gå och cykla överallt och kan lätt skaffa sig ett nätverk. Här kan jag ha ett kontor och min Youtube-studio som skulle vara svindyrt att ha i en storstad. Jag känner mig jättenöjd med att bo i Örebro.

Läs bloggen på teknifik.se