Konsten att bli både flexibel och välutbildad

IT-företagen skriker efter kvinnliga programmerare, men på utbildningarna är det männen som dominerar. ”Vi vill få fler tjejer att våga prova programmering,” säger Yasnia Deras Cruz, systemvetarstudent och en av initiativtagarna till Koda-Yoga.

Som nyinflyttad till Örebro träffade Yasnia yogaläraren Frida Wirsén, som har studerat Sport Management och Media och Kommunikation på Örebro universitet, på en yogakurs.

”Yasnia frågade mig vad jag trodde om att skapa en mötesplats där man kombinerar yoga och programmering. Det kändes som en fantastiskt bra kombination, berättar Frida Wirsén. Yoga är ett perfekt sätt att få en paus, landa i sig själv och samtidigt bli mer kreativ i sitt skapande, säger Frida Wirsén.

Den tredje oktober i år var det premiär för #KODAYOGAs första event – en heldag för alla över 15 år som identifierar sig som tjej och vill testa programmering och yoga.

”Målet är att bryta mansdominansen i branschen. Vi vill att tjejer ska få en chans att lära sig något nytt, träffa oss som kvinnliga förebilder, möta företag och skapa nätverk”, säger Frida Wirsén.