Smart Move

Det är smart att bo där andra smarta bor

Kumla är lite som San Franciscos Palo Alto – en lugn oas bredvid en större stad. En plats där det är billigare att köpa tomt, där man kan andas friskare luft och ändå bara vara nio minuters pendeltågsresa bort från Örebros stora utbud. Likt Palo Alto finns det bredvid lugnet en massa högteknologiska företag som är med och förändrar världen. Typ Ericsson vars kumladivision består av de riktigt smarta 5G-genierna, de som har hand om testutveckling och tidiga prototyper.

Undrar du över oas-liknelsen med Palo Alto? Jo, till skillnad mot en Astrid Lindgrensk Bullerby-oas så har Kumla allt en barnfamilj behöver – restauranger, ett stort äventyrsbad, ett framstående speedwaylag, en naturskön 18-håls golfbana och overkligt nära till slalombacke, downhillbanor och jobb. Till skillnad mot Bullerbyn så finns också helt nybyggda lokaler för den som tänker starta företag och en kommun som anställer 280 personer per år.

Magiska tomter till salu!
Det sägs att man inte kan köpa sig lycka och vi vill på inga sätt påstå motsatsen. Men ändå. Just nu planeras det gröna Sörby, ett modernt, hållbart bostadsområde som anpassat för cyklister och fotgängare. En välplanerad kvartersstad med Kumlas äldre områden som förebild bestående av småhustomter, radhus och lägenheter i flerbostadshus. Byggt för barnfamiljer mittemellan stad och natur. Lite som Bullerbyn faktiskt.

Magiska jobb!
Kumlas progressiva syn på livet i allmänhet och företagande i synnerhet har lett till att världsledande företag har etablerat sig där. Och de växer. Just nu söks det mängder av ingenjörer, chefer, projektledare, inköpare, experter på produktion, processer, polymerteknik, mikrovågsteknik, 5G och C/C++.

Några av företagen som söker folk är Ericsson, Loxy och Syntronic. Ericsson är ett av världens ledande företag inom informations- och kommunikationsteknik, Loxy är en ledande global leverantör av komplexa och avancerade film- och foliematerial och Syntronic är ett globalt designhus som har produktion av högteknologiska elektronikprodukter i just Kumla.