Gör ett smart move

Alla älskar att göra smarta moves. Att sätta motståndarens kung i schackmatt, binda bolånet vid nollränta eller dra ett vasst skämt som får precis rätt person att skratta. Ett ännu smartare move är att välja Örebroregionen. För här hittar du hem, dig själv och drömkarriären. Får mer för mindre, med mindre stress och mer andrum.

Örebroregionen är ett potpurri av livets goda. Förutom att du får mängder av mäktiga jobb och drömhem att välja mellan, så får du ett liv där du alltid har mer att upptäcka. Mer magisk teater, hypnotiserande opera, kulinarisk matlagning och medryckande musik att uppleva. Fler böljande bergslandskap, kristallklara kalkbrott och stråk längst Bergslagsleden att utforska. Mer skratt, gråt och glädjetårar. Mer tid till allt som gör livet bättre.

Det krävs inga miljoner på kontot eller några tecken från ovan för att göra ett smart move. Allt som behövs är att du är redo. Redo för att lämna lagomlivet bakom dig, och redo för att skapa din egen medvind. För det är precis vad som väntar dig när du gör ett smart move.

 

 

Du hittar Örebroregionen mitt i Sverige, med staden Örebro, tolv kommuner och 300 000 människor.

 

 

Hitta din perfekta match

Det är kul att vara smart. Att göra smarta grejer. Skapa sin egen medvind och levla upp. Det är också smart att välja en plats som är rätt. En plats som det går bra för, som har bra energi, som matchar dig. Här får du en beskrivning av alla platser här. Så du enkelt kan hitta rätt, hitta hem och göra ett smart move.

Askersund

Askersund är nästan overkligt. Med sina fina gamla trähus, kullerstensgator, hamn, mysiga caféer, strandpromenad, vild natur och en skärgård med 250 öar, kobbar och skär. Lite som Saltkråkan, fast med internetuppkoppling. Är du mer av en landkrabba finns en vansinnigt vacker golfbana samt ett rikt kultur- och föreningsliv. Dessutom ligger Tivedens vilda trollskog alldeles runt hörnet. Det är lätt att tro att skärgårdsutsikten gör det svårt att koncentrera sig på jobb. Men här finns fler än 2000 registrerade företag, trots att det bara bor 11 000 personer i kommunen. Och Sveriges sydligaste gruva, Zinkgruvan, förstås. Toppen för dig som är lättdistraherad av sol och skärgårdsöar.


Degerfors

Forza, Degen! Degerfors IF Iär fotbollssveriges egna saga om David och Goliat, och orten andas laganda rakt igenom. Att fotbollsmuseet och stadion är Degerfors hjärta och att fotbollsälskare vallfärdar hit är alltså inte mer än rimligt. Degerfors är dessutom en toppenplats för barnfamiljer. Inte konstigt, när orten ligger inbäddad bland magiska skogar och sjöar, och bjuder på en helt magisk sagostuga med barnteater och pyssel i Svingelskogen. För vuxna som tänker på saker som jobb så finns allt från ingenjörsjobb och industrijobb på Outokumpu i Degerfors. Plus löjligt bra arbetsvillkor för sjuksköterskor. En bra plats att bo på, helt enkelt.


Hallsberg

Hade inte en fransk poet snott raden om att alla vägar bär till Rom så hade antagligen Hallsberg varit känt över hela världen vid det här laget. För alla (järn)vägar bär till Hallsberg. Som Sveriges logistikmecka har platsen lockat mängder av transporttunga företag att jobba på. Som Ahlsell, Postnord, Logent och Green Cargo, till exempel. Dessutom kan du bo precis som du vill här – i stan, på landet eller någonstans mitt emellan. Det handlar mest om hur mycket gräsmatta du orkar att klippa. Bor du inne i Hallsberg har barnen aldrig längre än fem minuter till fritidsaktiviteter och skola. Och alldeles runt knuten finns naturen, med hundra vackra sjöar, vilda naturupplevelser och vackra vandrings- och cykelleder.


Hällefors

Om du skulle försöka samla Sveriges alla livsnjutare, så skulle deras högkvarter antagligen ligga i Hällefors – en plats som gjord för rekreation och carpe diem-moments. Där sjöarna Norra och Södra Loken möts, uppenbarar sig Loka Brunn, den gamla brunnsorten som fått nytt liv och ett vackert spa. I trakten finns också alla möjligheter att äta gott, på Grythyttans Gästgivaregård, Neerings glass- och chokladfabrik och Hjulsjö 103 kommer smaklökarna börja twerka. Vill du lära dig få andras smaklökar att göra detsamma, så ligger universitetets restaurang- och sommelierlinjer här. Bon appétit!


Karlskoga

Alfred Nobel, Bofors och ishockeylaget BIK Karlskoga är tre saker som sätter Karlskoga på kartan. Utifrån det kan man felaktigt tro att folket i Karlskoga har hett temperament och gillar när saker smäller. I själva verket handlar det om skyhöga ambitioner och en förkärlek för innovationer. Det är nog därför ingenjörstunga SAAB finns här och stärker Sveriges försvar, och varför Cambrex samlar proffs i kemi- och bioteknik för att tillverka läkemedel i just Karlskoga. Att du om sommaren kan pimpla pina colada på sandstrand mellan beachvolley-pass är mest en bonus.


Kumla

Kumla är lite som San Franciscos Palo Alto – en lugn oas bredvid en större stad. En plats där det är billigare att köpa tomt, där du kan andas friskare luft och ändå bara vara nio minuters pendeltågsresa bort från Örebros vibrerande utbud. Till skillnad mot en Astrid Lindgrensk Bullerby-oas så har Kumla allt en barnfamilj behöver – restauranger, äventyrsbad, ett framstående speedwaylag, en naturskön 18-håls golfbana och overkligt nära till slalombacke och downhillbanor. Plus massor av högteknologiska jättar att jobba hos. Som Ericsson, Loxy och Syntronic, för att nämna några få.


Laxå ­

Föreställ dig majestätiska naturreservat, skyhöga klippblock, mängder av kristallklara sjöar med sammetslena sandstränder och en plats omringad av pittoreska kyrkbyar, så får du Laxå. Förutom Tivedens förtrollande natur som bjuder på både vandringsleder och kanotturer med sjögrottor att utforska, så finns också barnvänliga äventyrscentret Ösjönäs, där barn kan bygga flottar, rida häst och paddla SUP. Om du jobbar inom automation, robotik eller mekanik har du dessutom en raketkarriär som väntar på dig i Laxå. Bokstavligen – det produceras faktiskt delar till rymdraketer här.


Lekeberg

Om du tror att Paris är kärlekens stad, behöver du nog tänka om. För Lekeberg växer så snabbt att vi nästan blir oroliga. I Lekeberg–Lanna har befolkningen ökat med hisnande 101 % de senaste 10 åren. Förutom att det är lugnt, vackert och finns massor av kul familjeaktiviteter i Lekeberg – som Lustiga Landet och Hallagårdens djurpark – så förstår vi också att själva förstadiet till graviditeter sker avsevärt ofta här. Efter en romantisk vandring i Lannas rekreationsområde, en spännande utflykt i Limstensgruvorna eller en vild dansdejt på självaste Gropafesten är det nog få som kan värja sig amors pilar.


Lindesberg

Lindesberg är som en genväg förbi Paulo Coelho-böcker och livscoacher till en plats där du kan fokusera på dig själv. Här kan du uppleva mountainbike, vandring och fiske bland drömska berg, klara sjöar och djupa skogar. Och när vardagen knackar dig på axeln, kan du skicka barnen till en av de bästa skolorna eller förskolorna, medan du själv tar dig till jobbet på Lindesbergs lasarett, Meritor eller något av alla småföretag som präglar kommunen. Brinner du för hållbarhet kan du dessutom jobba på Regenergy, Sveriges största industriella symbios för cirkulär odling. Utöver jobb så finns allt nödvändigt inom armlängds avstånd, och allt annat en kort bil- eller tågresa bort.


Ljusnarsberg

Drömmer du om vildforsar, kulturhistoria, opera och ekonomisk jämställdhet så är Ljusnarsberg en plats för dig. Här kan du göra karriär på Ahlstrom Ställdalen, Hitachi Energy i Ludvika, och skapa dryckeskonst på Kopparbergs bryggeri. Kopparberg levererar en tidsresa till allmogesverige med sina faluröda trähus, stockhus och årliga Mickelmäss som pågått sedan 1700-talet. Här ligger också världsberömda Operan på skäret, där internationella operasångare och andra musikmagiker bjuder på kritikerhyllade musikalupplevelser. Med all bevarad historia i åtanke är det nästan lite otippat att Ljusnarsberg kammar hem bronsmedaljen i Länsförsäkringars jämställdhetsindex. Men eftersom de insett det rimliga i att fördela, pension, vab, sjukpenning och inkomst rättvist är det också jätterimligt.


Nora

Om du älskar färgglada trähus, kullerstensgator, byggnadsvård och veterantåg kommer du garanterat trivas i Nora, en av Sveriges bäst bevarade trästäder. Så fort solen tittar fram börjar landets invånare vallfärda hit för att upptäcka pittoreska hantverksbodar, smaka dagsfärsk Noraglass och äta nygräddade våfflor intill den glittrande Norasjön. Om du inte är för sötsaker så erbjuder Kvarteret Bryggeriet, utöver konsthallar och hantverksataljéer, på omsorgsfullt komponerade middagar med lokala, säsongsbaserade delikatesser. Att bo här är lite som att leva i en sagostad. Fast med god mat, och på riktigt.


Örebro

Tänk dig Belgiska Brygge fast i Sverige, så har du Örebro. Mitt i en å på en ö reser sig ett majestätiskt slott. Här hittar du en småbåtshamn, pittoreska trähus, rustika hantverksbodar och trolska naturreservat längst den ena sidan av ån – och syrliga rabarberdrinkar, pulserande livemusik och sommaräventyr längst den andra. I city kan du shoppa, besöka hipsterbarer och göra en matresa på glokala restauranger. Och ett stenkast bort (oavsett var du är) finns alltid en prunkande park att glassfika i. Örebro huserar också ett av Sveriges bästa sjukhus, ett supersmart universitet och mängder av mäktiga jobb inom tech, logistik och ingenjörstung industri. Trots storstadvibbarna tar det typ en kvart att cykla från ytterkanten till city, och lika snabbt når du vildmarken med bil eller buss.