Startups i Örebro

Här delar dinosaurier och livmoderbärare startupscen

Investerare, inkubatorer och kapital i all ära. Men det som på riktigt driver vår startup-scen är människor, samarbeten och känslan av att allt möjligt. Att se andra förverkliga sina idéer kan inspirera till stordåd. Som att Örebro län under 2023 ägde femton procent av placeringarna på Venture Cups topp20-lista.

För vad kan inspirera lika mycket som modiga och kreativa människor? De identifierar problem och kommer på smarta lösningar. Lösningar som de faktiskt förverkligar sen. Det verkar dessutom som att dessa smarta nytänkare växer som ogräs här, eftersom det startas ungefär 1800 nya bolag i vår region varje år.

SpaceBetween är ett av dem. De har tagit fram en interaktiv kopp som hjälper barn med ätstörningen ARFID att äta. Koppen fungerar som en spelkontroll till ett dinosauriespel. När barnet tar en sipp från sugröret, så hoppar en glad liten dinosaurie över hinder i ett urgulligt arkadspel. Det har visat sig fungera toppen. Både för grundarnas son med ARFID och massor av andra barn med liknande problem.

Ett annat är Fibes, vars app underlättar livet för tapetserare. I Fibes-appen kan de enkelt klicka i sina tyger och få ett QR-klistermärke för varje tygkassett. På så vis behöver tapetserarna aldrig någonsin spendera olidliga – och obetalda – arbetsveckor för att räkna om priser och lappa om sina i snitt 15 000 tygkasetter igen.

Yoginify är femtech när den är som bäst. Genom wellness-appen Hercycle hjälper de livmoderbärare att få en helhetsbild av sin hälsa kopplat till menstruationscykeln. Användaren får en personlig plan för näring, träning och psykiskt välbefinnande, som justeras efter var i cykeln hen befinner sig.

 

6 tips för dig som går i startup-tankar

Det kan kännas superläskigt att ge sig ut i företagsvärlden. Turligt nog finns det folk och organisationer som kan hjälpa dig starta bolag, utveckla dina affärer och skala upp din verksamhet.

De flesta erbjuder också föreläsningar och nätverk du kan delta i.
Vänta inte, starta upp direkt!

1. Inkubera
Hjälper startups och scaleups att växa, exempelvis genom att bjussa på en handplockad affärscoach, experthjälp och stöd för att hitta investerare.

2. Drivhuset
Stöttar idésprutor, frilansare, företagare och förändringsfantaster på utvecklingsresan.

3. ORU Innovation
Vill du göra världen lite bättre? Då lär du kika in ORU Innovation. En kreativ mötesplats för forskning, studenter, företag och offentlig sektor i hjärtat av Örebro universitet.

4. Almi
Sveriges mest aktiva företagsutvecklare! Almi stöttar dig och ditt företag med stöd, rådgivning och eventuell finansiering.

5. Nyföretagarcentrum
Ett unikt nätverk som stöttas av det lokala näringslivet och erbjuder kostnadsfri, objektiv och konfidentiell rådgivning.

6. Startcentrum
Arbetar för att främja entreprenörskap genom rådgivning, utbildning och verktyg för att organisationer ska nå sina ekonomiska, kulturella och sociala mål.

Möt Period Pack

 

Örebroföretaget Period Pack startades 2017 som ett UF-företag. Sju år senare har de blivit utsedda till ”årets produkt”, blivit handplockade till kronprinsens mentorprogram och levererar sina mensskydd till företag som DHL, PEAB, Microsoft och Porche. Plus massor av andra företag som bryr sig om jämställdhet och också anser att mensskydd ska vara lika självklart som tvål och papper.

Halva jordens befolkning har mens. Ändå är det tabubelagt att blöda. Idén till Period Pack kom Lova Svensson och Amanda Mattson på under sin gymnasietid. Så när de fick möjlighet att starta ett UF-företag under sitt sista år visste de direkt vad de skulle göra.

– Det är ett vardagligt problem som rör så många, men ingen hade tänkt på det tidigare.

Genom Period Pack tog de fram en specialdesignad dispenser för tamponger och bindor som de säljer till företag. Deras vision är att mensskydd ska vara lika självklart som tvål och toapapper.
Men att prata öppet om mensskydd har inte alltid varit lätt.

– När vi pratade om det på UF-mässan var det folk som skrattade åt oss.

Men det gör det bara ännu viktigare för dem att prata om det. Och det har gått bra för Period Pack. 2020 blev deras dispensers äntligen klara och företaget har idag lanserats i Sverige, Finland och Dubai. De var det första svenska företaget att sponsra Dubai Fashion week, och målet med deras närvaro var att bidra till att bryta den tabu kring mens och mensskydd som finns i landet.

Lova och Amanda är glada över att ha startat sitt företag i Örebro. Bland annat för att de fått bra stöttning från Almi och Drivhuset, men också för att det har sparat dem både tid och pengar.

– Det är mycket fördelar ekonomiskt med att ha företag i Örebro jämfört med i en storstad. Bara en lagerlokal kostar fyra gånger så mycket i Stockholm. Även logistikmässigt så upplever jag att det varit en väldig fördel att bo i Örebro eftersom vi ofta åker till både Stockholm och Göteborg. Jag är glad att vi driver företag i Örebro.