Forza, Degerfors!

Om David och Goliat hänt på riktigt, hade David definitivt varit född och uppväxt i Degerfors. För om det är någonstans vanliga människor sänker jättar med lite småsten och en slunga, så är det där.

Vid första anblick är det lätt att tro att Degerfors är som vilken bruksort som helst. Allt som kännetecknar en charmig bruksikon finns liksom där: gammelskog, glimrande sjöar, ett järnverk, faluröda trähus och en centrumkärna med florister, pizzerior och blockformade 50-talslägenheter.

Men det spännande här är inte vad Degerfors ser ut att vara. Utan vad Degerfors faktiskt är. Och då behöver du titta närmre på vad som pågår där.

 

 

Den lilla orten med det stora fotbollshjärtat

Ett litet test är att ställa sig mitt på ett torg och skrika ”Heja ÖSK!” eller helt sonika sparka ut en boll. Folk kommer flockas kring dig oavsett. Med olika grad av vänlighet i bemötandet, då (hejarop på rivaler sker på egen risk).

För inget i hela världen är lika livsviktigt som just fotboll i Degerfors. Här ligger Sveriges enda fotbollsmuseum, ett av landets mest sökta fotbollsgymnasium, en arena som utnämnts till ”idrottshistorisk minnesplats”, och bruksidrottsikonen Degerfors IF. Här spelas fotboll på elitnivå, där Degen levererar David och Goliat-drama säsong efter säsong. Här flockas sportentusiaster för att ölfika på Bosna, sjunga hejaramsor och dela känslostormar på Stora Vallas läktare. Och det är svårt att inte dras med i lagandan när Degen fortsätter slunga skott mot välbärgade storstadsjättar. Inte ens ofrälsta sporthatare kan värja sig!

Laget före jaget

Eftersom Degerfors är en plats där laget är viktigare än jaget, är människorna här lite trevligare än på andra ställen. En Degerforsare hälsar på grannar i stället för att gömma sig för dom i trapphuset, och engagerar sig gärna i sociala saker som gör livet skoj: musik, idrott och pinballföreningar.

Här väljer man att lägga fritiden på kompisar, hjärtefrågor och barnbarn i stället för att slösa tid på onödig prestationsångest och obetald övertid. Man värdesätter helt enkelt det som är viktigt på riktigt här. Det syns på arbetsplatserna, också. Medan sjuksköterskor får kafferansoner och utmattningssyndrom i resten av landet, så får de full lön för kortare arbetsveckor här. För här tar man hand om det som är viktigt. På riktigt.

Barndomsdrömmar och barnrätt

Eftersom Degerforsarna prioriterar allt som är värdefullt i livet, är det inte så konstigt att Degerfors är en diplomerad barnrättskommun. Här får det storkenburna småfolket tidigt lära sig sina rättigheter och hur de sänker jättar, både i skolan och längst barnrättsstigen.

Dessutom får barn vara barn här, och göra allt sånt som just barn blir glada av. Plaska i sjöar, leka kull, bygga sandslott och jaga grodyngel. I Svingelskogen kan de leka skattjakt, gå en läskig trollvandring och besöka en sagostuga helt dedikerad till barnteater, pyssel och lekfulla fantasivärldar. Med tanke på all trollskog är det inte så konstigt att nya Ronja Rövardotter filmats just här. För vilken barnsaga behöver CGI, när den perfekta sagoskogen redan finns?

De barn som är rädda för vildvittror – eller föredrar att springa barfota på kottfritt underlag – kan förresten skatta sig lyckliga. Degerforsbarnens föräldrar har nämligen råd att köpa rymliga villor med kottfria jätteträdgårdar. Som gjorda för kurragömma, kull och vattenspridarbad.


Pannben av klimatsmart stål

Degerforsarna är inte bara proffs på livet, barn och på att sparka boll. Till och med stål är de orimligt duktiga på. På globala Outokumpu’s absolut största verk jobbar nämligen mängder av genialiska ingenjörer och drivna operatörer, som gjort Degerfors till världsledande inom klimatsmarta och skräddarsydda hightech-plåtar. Och det verkar nästan som att deras pannben är gjorda i samma rostfria material. För vad än en Degerforsare bestämmer sig för att bli bra på, blir hen bäst på. Oavsett om det är bollsport eller stål.

Fler spännande jobb!

Om du funderar på att bli Degerforsare men inte älskar stål, finns det förstås annat att göra. På Seldén Rigging och DEFORM är du med och producerar avancerade delar till segelbåtar och ubåtar. Om du föredrar kyla före stål, värme och vatten kan du jobba med solskydd på Styra – eller det ännu mer svalkande Allson, som sköter logistiken för kyl- och frysvaror. I Karlskoga och Kristinehamn kan du jobba med att rusta Sveriges försvar på arbetsplatser som SAAB, där artificiell intelligens, produktion och innoverande ingenjörsteknik möter typ… alla andra viktiga jobb som en stor arbetsplats behöver. Karlskoga når du på runda kvarten med bil eller buss, och Kristinehamn når du på 25 minuter. Förutsatt att du kör rimligt, förstås.

En tallskog nära tropikerna

För att vara mitt i den värmländska skogen är Degerfors häpnadsväckande nära resten av världen. Inom en timmes radie finns inte bara en, utan två, flygplatser som snabbt tar dig från tallskog till London, Köpenhamn eller Oslo.

Om du föredrar solbränna, kulturminnen och piña colada före regnställ är Spanien, Kroatien och grekiska paradisöar några få restimmar bort. Med SJ:s snabbtåg når du dessutom Stockholm på under två timmar och Göteborg på cirka tre. Därifrån kan du flyga till tropikerna och äta papaya.

Även om livet i Degerfors redan känns som en semester kan det ju vara kul att bryta av med något annat ibland.