Det är smart att göra något smart

AI Impact Lab är inte bara en viktig nod i AI Sweden. Satsningen har nämligen gjort Örebro till ett AI-nav för både Sverige och EU. Vilket förstås är både intelligent och superrimligt.

AI Impact Lab för samman akademi, företag och offentliga verksamheter i ett innovationssystem. Poängen är att accelerera AI-utvecklingen i regionen, genom att ge aktörer här möjligheten att driva konkreta utvecklingsprojekt tillsammans med internationellt erkända forskare vid Örebro universitet.

Exempelvis driver de projekt med gruvjätten Epiroc, för att med digitala tvillingar göra malmbrytning mer klimatsmart. Och med Örebro Airport, där forskare utvecklar AI-drivna beslutssystem som ska hålla flygplatser säkra från hot.

På ren svenska betyder det att det är här AI händer. Att det är just här nationella och internationella bolag och samarbetspartners inom artificiell intelligens kommer etablera sig. Det betyder förstås att vi behöver massor med smarta AI-intresserade. Är du en smart eller vill bli? Kom och gör skillnad med nästa bästa AI-lösning.


Friskare bin och minskat matsvinn

Några som är smarta är alla AI-filantroper som vill göra världen lite bättre. Från Lindesberg hjälper företaget BeeScanning biodlare och forskare att rädda världens bin från dödliga parasiter, samtidigt som Örebro-startupen Binary Brains hjälper restauranger minska matsvinnet med automation och statistiska prognoser. Vi verkar vara en magnet för filantropiska tech-genier, helt enkelt.

 

Möt Amy Loutfi

 

Amy Loutfi är uppvuxen i Saint John i Kanada där hon studerade till civilingenjör inom elektroteknik. Mot slutet av sin utbildning kom hon av en slump i kontakt med Örebro universitet och bestämde sig för att det var dit hon skulle åka.

– Jag visste ingenting om Sverige och jag visste ingenting om Örebro. Jag kunde knappt ens uttala stadens namn! Det enda jag hade sett av Sverige var filmen Jägarna. Min mamma sa direkt, att dit åker du inte!

Det var tur för oss att Amy inte lyssnade på sin mamma.

När Amy landade i Örebro 1999 var det engelska kursutbudet i Örebro relativt litet och en av de få kurser som gavs på engelska var en kurs inom AI. Så blev det och idag är Amy en av Europas mest framgångsrika kvinnliga forskare inom sitt område och vicerektor för AI på Örebro universitet.

”Ingenjörer behöver en palett av olika lösningar som man kan ta inspiration ifrån. Ju mer mångfald det finns i yrket, desto rikare blir paletten.”

Ju äldre hon blivit, desto mer har hon insett vilken roll det faktum att hon är kvinna har spelat för hennes karriär.

– Att både vara kvinna och ingenjör har präglat väldigt mycket av det jag gör. Jag älskar att vara ingenjör eftersom man löser problem. Ingenjörer behöver en palett av olika lösningar som man kan ta inspiration ifrån. Ju mer mångfald det finns i yrket, desto rikare blir paletten.

Men för att locka tjejer måste vi prata annorlunda om teknik och ingenjörsyrket.

– Det finns ett sätt att presentera teknik som jag inte tror är så spännande som tekniken egentligen är. Det finns ett sätt att måla upp ingenjörer på ett sätt som jag inte känner igen mig i. Hade någon sagt till mig “vill du rädda världen, vill du bidra till hållbarhet, vill du hjälpa andra – då ska du vara ingenjör”. Då kanske jag hade valt att bli ingenjör mycket tidigare.

– Vi ska sluta ställa frågan “hur gör vi tjejer intresserade av teknik” och istället ställa frågan “hur gör vi tekniken intressant”.

Efter att ha bott här i över 20 år så har Amy sett Örebro förändras från en vanlig medelstor stad till en plats där det alltid händer något. En plats där uteserveringar, konserter och nätverk poppar upp överallt.

– Det Örebro jag kom till för 20 år sedan är inte kvar. Och samtidigt som det händer mycket i stan uppskattar jag hur lätt det är att ta sig runt och närheten till naturen som man når lätt via cykel.