Vad vore livet utan tech och alla genier som behärskar det?

Tänk vad fattigt livet vore om det inte fanns techgenier där ute. Vi hade varken haft Wi-Fi, Netflix eller värmelampor på uteservering ens. Nu är det tur att de finns och att de kommit på alla smarta saker, så vi slipper frysa och ha tråkigt. Och det verkar faktiskt som att techgenierna älskar oss, nästan lika mycket som vi älskar dom.

Som av en ren händelse kryllar det av just techgenier här. Vi tror att det beror på alla mäktiga jobb och spännande företag här. Det finns liksom något för alla. Allt från fintech, foodtech och cleantech till ingenjörstung industri inom gruvnäring, stål, robotik och elektronik, till exempel. Och så kryllar det av startups, scale-ups och globala jättar, som alla erbjuder utmaningar som genierna verkar tycka är både viktiga och kul.

Dessutom samarbetar techtunga bolag med akademi och offentlig sektor här, vilket gjort oss till en smältdegel för innovationer. Det innebär att vi numer har Sveriges kanske bästa AI-hubb, driver spjutspetsforskning inom automation och ser massor av smarta aktörer driva världsomvälvande projekt tillsammans med forskarvärldens crème de la crème.

Skulle vi ha hybris hade vi sagt att vi är Sveriges Silicon Valley, men vi är minst lika nöjda med att kalla oss för Örebro. En region med drömläge för ingenjörer, kodarproffs och alla andra som fattat hur fattigt livet vore utan tech – och genierna som behärskar det.

 

Möt Jacob Kihlbaum


Det är svårt att sia om framtiden, men den som kan göra bra prognoser har stora pengar att tjäna. Med hjälp av stora kunskaper inom statistik och tack vare kraften i AI förvandlar örebroföretaget Binary Brains restaurangers data till träffsäkra förutsägelser om framtiden och hjälper dem minska sitt matsvinn.

Jacob Kihlbaum är en hemvändande lokalpatriot. Vägen till det egna företaget Binary Brains gick via studier på Handels. Jacob valde att satsa på den inte helt vanliga kombinationen marknadsföring och statistik – en kombination som ligger helt rätt i tiden. Efter studenten blev han rekryterad av Sony Music.

– Jag hade inte jobbat länge på Sony förrän jag märkte att musikbranschen har tillgång till en massa data som man inte gör så mycket av. Samtidigt är förmågan att tolka statistik en framgångsfaktor.

Jacob och ett par kollegor konstruerade en app så att artister skulle kunna följa sin egen utveckling i form av bland annat streams och likes. Appen fick pris som världens bästa musik-app av ansedda MusicAlly. Trots framgångarna valde dock Jacob att lämna musikbranschen. Längtan att fullt ut förverkliga de egna visionerna blev för stor. Dessutom ville Jacob att hans söner skulle få växa upp i Örebro och inte Stockholm.

”Det viktigaste är att ge mina barn den mest rosaskimrande barndomen”

Jacob upplever hemstadens företagsklimat som väldigt bra.

– Att starta bolag i Örebro har helt klart sina fördelar. Vi får fantastisk fin uppmärksamhet här och jag tror att det möjliggör bra rekryteringar av personer som delar samma värderingar och därför vill bo i Örebro och inte någon annan stad. Dessutom bubblar staden både gällande nyföretagande och AI. Vi kunde inte varit mer rätt lokaliserade. Men allt det är en bonus – det viktigaste är att ge mina barn den mest rosaskimrande barndomen, och jag kan inte tänka mig en bättre stad än Örebro för det.