Smart Move

Välkommen till Sveriges Silicon Valley

Tänk vad livet vore fattigt utan internet, folk som bryr sig, semester och shopping. Den tanken har fått oss att fokusera på IT, vård och omsorg, besöksnäring och logistik. Det låter tråkigt kanske du tänker. Inte alls. Det här betyder att vi numera har spjutspetsforskning inom AI, Sveriges bästa sjukhus, massor av turister som besöker oss och galet många företag som etablerar sig här. Massor av jobb alltså.

Sen vi kom på det smarta i att koppla ihop näringsliv, akademi, forskning och offentlig sektor så har vi inte bara blivit en av Sveriges AI-noder utan också sett mängder av startups med teknikfokus ploppa upp. Här finns Moon Smart Focus som ska revolutionera Hollywood med artificiell intelligens, Transfer Galaxy som låter folk skicka pengar till nära och kära över hela världen, prisbelönta BeeScanning som ska rädda världens bin med AI och SiteVision, företaget bakom Sveriges mest omtyckta CMS. Bara för att nämna några.

Om vi inte var så blygsamma så skulle vi kalla oss för Sveriges Silicon Valley. Det förutsätter i och för sig att Google inte längre skulle ha sitt huvudkontor där utan här och att de som genom ett trollslag skulle bli bättre än oss på vård och omsorg (!) Dessutom skulle den nya trenden ”teknikkontorsturism” behöva slå igenom på bred front vilket väl får anses lika troligt som att en enhörning plötsligt ringer en flyttfirma.