OMG! Sveriges skönaste stad

Ber man experter förklara vad som gör en bra stad så nämner de gärna walkability, mikromobilitet och visible life. Vi vill ”inte” skryta, men Örebro tickar i alla boxar och som grädde på moset lägger vi in ett sagoslott mitt i city, att det finns 98 kvadratmeter park per örebroare och att vi är så sociala att man måste boka bord om man vill gå ut och äta en vardagskväll. Trots att det finns restauranger i nästan vartenda gathörn.

Stora gröna parker, uteserveringar överallt och mängder av butiker, krogar, restauranger och caféer verkar påverka oss. Folk blir liksom lite vänligare mot varandra när citykärnan inte bara består av betong utan är genomtänkt och till för alla. Vi kryddar det här med massor av stora lekparker för barnen och en mysig camping med Sveriges största badäventyr Lost City strax utanför city samt trevligt folk. Alltså örebroare, om du inte förstod vart den här texten var på väg.


Bikeability

Vi gissar att det inte fanns cyklar när vi fick stadsprivilegier på 1200-talet, så att vi har blivit en cykelstad måste ha hänt långt senare. Det gör inte bara Örebro till en stad där det är enklare att ta sig fram med cykel, det är också en bättre stad att bo i. Vad sägs om 36 mil separerade gång- och cykelbanor varav 3 mil huvudcykelstråk som binder ihop våra olika stadsdelar med centrum. Perfekt för arbetspendling och för att upptäcka staden.


Österut

Utgår man från Örebro slott så kan man cykla efter Svartån rakt genom stan ner mot sommarhärliga Stadsparken, slussen, småbåtshamnen och vidare mot naturreservatet Oset. Cyklar du någon minut till så kommer du till Hjälmaren där tusentals Örebroare åker långfärdsskridskor, grillar korv och dricker varm choklad om vintrarna.

Är det sommar så föreslår vi att man cyklar vidare. Då kan man nämligen cykla Hjälmaren runt. Inte hela alltså. Man stannar till vid Ässundet, äter en gigantisk räkmacka och tar färjan över sundet och cyklar vidare via Hjälmarbaden och rullar sen nedför backarna tillbaka mot Örebro.


Västerut

Cyklar man åt andra hållet så handlar det mer om kreativitet. Speciellt om man gör det när Open Art har ställt ut konst över hela staden. Följer man Svartån västerut så cyklar man förbi Konserthuset, Svenska Kammarorkesterns hemmaplan, konsthallen och det nybyggda Kulturkvarteret. En av Sveriges coolaste byggnader.

Det är lätt att gilla Örebro. Och du behöver inte ta vårt ord för det. Frågar man turister så delar hela 84 % ut toppbetygen fyra eller fem till Örebro. Räknar man med de som satte betyget tre (bra) är Örebro uppe i mäktiga 98,4 procent.