Restauranger i Örebro

Har alla foodies flyttat till Örebro?

Kanske har en grupp tystlåtna foodies bestämt sig för att göra Örebroregionen till epicentrum för kulinariska äventyr – helt utan vår vetskap? För det är vansinnigt svårt att få tag på ett bord en helt vanlig onsdagskväll, trots Örebros rika restaurangliv där det öppnar nya restauranger nästintill dagligen.

Enligt ECR, som släpper branschrapporten Foodservice, kommer vi svenskar dyka djupare in i glokal matkultur under de kommande åren. Vi blir alltmer nyfikna på specifika matkulturer, samtidigt som vår önskan om mer lokala råvaror växer. Resultatet? En kulinarisk korsning där autentiska smaker från andra kulturer möter svenska råvaror. Och Örebroregionen är verkligen inget undantag.

Hachi serveras omakase – en fast meny som varierar med en perfekt blandning av japansk sushi tillredd med närproducerade råvaror. Den italienska pärlan Amano erbjuder gös direkt från Hjälmaren, lokalt plockad svamp och andra rätter tillredda med närproducerade, ekologiska matvaror. Cvköket vill göra skillnad för både klimatet och samhället och köper in råvaror från utvalda bönder och yrkesfiskare och har ett långsiktigt mål att bidra till ett regenerativt jordbruk. Restaurangen Gro satsar på hållbar njutning med fokus på vegetarisk och vegansk mat även om de också har hållbara kött- och fiskrätter på menyn. Katrinelunds sjökrog bjuder inte bara på vacker utsikt, utan även på en gastronomisk upplevelse där säsongens råvaror får stå i centrum.

För alla foodies

Här är tre ställen du absolut inte får missa om du vill uppleva gastronomi från frukost till middag.

Frukost: Wedevågs Herrgård
Vill du äta en vinnarfrukost i internationell klass ska du besöka Wedevågs Herrgård i Lindesberg. Deras gourmetfrukost med råvaror från Bergslagen har vunnit första pris i den internationella frukosttävlingen Petit Déjeuner Gourmand i Paris. Kom hit och njut av världens bästa smörgåsbord. Bon vivant!

Lunch: Bryggerikrogen
Att trilla in på Bryggerikrogen i Nora har gjort få besvikna. Här kan du avnjuta lokalt bryggd öl, trevliga naturviner och välgjord mat. För när till och med White guide skriver ”Den trevliga och opretentiösa lokalens mittpunkt är det öppna köket, där arbetar kockar som vet att lita på sina råvaror, inte konstrar till det i onödan och som tillåter sig att göra det som faller dem in.”, då vet man att det måste vara bra!

Middag: Hemma hos Adam
Om du känner för att äta hemma, men samtidigt behöver distans från familjen, är Hemma hos Adam stället för dig. Det är som att äta middag i någons mysiga vardagsrum men mitt i centrala Örebro. Beställ chèvre chaud till förrätt, okonomiyaki till huvudrätt och avsluta med en kanna cavasangria. En fantastisk restaurangupplevelse som långsamt kommer få dig att längta tillbaka till familjen – eller åtminstone till nästa besök hos Adam.

 

Mer mat du inte får missa

Matresan
Matresan samlar mathantverkare, krögare och entreprenörer under en helg fylld av smaker i hela länet. Åk runt och upptäck lokalt producerad mat och träffa människorna bakom godsakerna.

Moveat
Dra ihop kompisgänget och upptäck Örebro genom maten. Under fem timmar får du uppleva upp till åtta smakstopp på olika restauranger, från fine dining till streetfood.

Bottega N3
Besök den italienska delin och ta med dig en bit av Italien hem – charkuterier, ostar och lokala italienska delikatesser. Om du blir hungrig medan du handlar kan du njuta av bland annat Pinsa romana och schiacciata på plats.

Krogen som inte finns
I en lada på landet har månskenskrögarna Davide och Sandra öppnat Krogen som inte finns, där de trollar med lokala råvaror (när de inte driver gatukök eller kör food truck).

Hjulsjö 103
Mitt i skogen i Hällefors gömmer sig ett magiskt surdegsbageri. Där kan du avnjuta Sveriges godaste surdegspizza till finfin egenbuteljerad hantverkscider. Hjulsjö 103 vann SM-Guld i Mathantverk 2018 och 2019 och kammade hem Nordic International Cider awards 2023.

Egastronomi
En matstudio inrymd i en före detta kyrka från 1884. Lokala råvaror och spontana öppettider du måste hålla koll på om du vill ta del av en tiorätters middag i världsklass.

Grythyttans gästgivaregård
Hos Grythyttans gästgivaregård är den goda maten och drycken hjärtat i verksamheten. Följ med på en kulinarisk resa och utforska den gastronomiska kartan. Om det skulle bli mycket av det goda kan du alltid ta in på hotellet för lite välförtjänt avslappning.

Strandkanten
Restaurangen Strandkanten i Karlskoga är precis så idylliskt som det låter. Vid sjön Möckeln, centralt i Karlskoga serveras svinbra hotellfrukost, lunch och middag. En plats för både god mat och minnen.

Möt Victoria Riis

 

Med en vilja att sätta guldkant på vardagen, testar Victoria Riis dagligen nya och spännande recept som hon delar med sig av på sin blogg Matplatsen. Vad sägs om ravioli med serrano-fyllning, glass med smak av brynt smör eller skaldjurslasagne? Läser man Victorias blogg så kan man inte skylla på dålig inspiration när det är dags för middag!

Victoria Riis driver bloggen Matplatsen, en av Sveriges största mat- och livsstilsbloggar. Hon gillar att experimentera i köket och på bloggen delar hon med sig av sina bästa recept. Men trots att Victoria idag driver en av Sveriges största matbloggar, har intresset för mat inte alltid funnits där.
– När jag flyttade hemifrån kunde jag knappt koka makaroner!

Läsarna, som från början bestod av hennes mamma och några kompisar, blev allt fler. Fem blev 100 som blev till 1000 och så fortsatte det. Idag har Victoria runt 90 000 besökare i veckan och jobbar med bloggen på heltid.

”Ingen av oss ville pendla den långa tid det krävdes för att ha hus i Stockholm.”

Förutom att dela med sig av recept på bloggen, så visar Victoria även glimtar från sitt liv tillsammans med man och två barn i en villa i Örebro. Victoria kommer ursprungligen från Örebro, men flyttade till Stockholm som ung för att plugga. Livet i Stockholm passade henne bra under en tid, men när hon och hennes man fick barn kände de att de gärna ville byta livet i lägenhet mot ett liv i hus. Men det fanns ett problem.
– Ingen av oss ville pendla den långa tid det krävdes för att ha hus i Stockholm.

Det var då en återkomst till Örebro dök upp i tankarna. Förutom att de hade släkt i staden, kände båda att de kunde få mycket mer för pengarna där. Så flyttlasset gick tillbaka till Örebro.

Victoria älskar livet i Örebro. Hon gillar att staden är full av liv och tycker restaurangutbudet är väldigt bra – något som matbloggaren Victoria såklart har koll på. Befinner du dig i Örebro utan att veta var du ska äta, då tipsar hon om ett besök på Sobi, Fratelli eller Makeriet.

Läs mer på www.matplatsen.net