Älska kultur

Rödvinspretto eller fulkulturfantast?

Vissa tycker att bara finkultur är kultur, och att popkultur inte är det. De som tycker så säger saker som att de dricker årgångsviner från Piemonte, lyssnar på Berezovsky och har klippkort på Louvre. Och när de hör att otyget hippety-rapp-hopp kallas musik? Då fnyser de så högt att baskern flyger av. Tur att Örebroregionen har plats för både rödvinspretton och fulkulturfantaster.

Här i Örebroregionen tycker vi att kultur är kultur, oavsett om den är pretto eller pop. Om du gillar nutida konst tror vi att du kommer gilla Örebro Konsthall. Ett spännande litet galleri som rymmer stora verk med ännu större känslor. Utöver det kan du gå på upptäcktsfärd under Open Art, konstbiennalen där över hundra internationella konstnärer flätar ihop staden med sin provokativa, absurda och samhällskritiska verk.

Pimplar du hellre Pinot Noir tror vi du kommer uppskatta vår majestätiska kammarorkester och de dramaturgiska genierna på Örebroteatern. Plus att du alltid kan traska förbi Galleri Nord eller delta i en av alla konstgrupper, där du för en gångs skull kan diskutera post-impressionismens framväxt och faktiskt få följdfrågor i stället för ögonrullningar.

Ingen kultur utan kul

Ibland kommer det hit människor som jobbar med att få folk att skratta. De kallar sig komiker. Och de gillar oss, för tydligen har vi en skön stand up-scen och är extra duktiga på att ha kul här. Om du gillar att träna mag- och kindmusklerna gör du klokt i att bli hålla koll på Örebro Comedy Club, Club 700 och Konserthuset som lockar allt från nykläckta noviser till riksjättar som Jonatan Unge och Petrina Solange.

Put your money where your mouth is

Om någon påstår att de bor i en stad som älskar kultur så ska du be dem att ”put your money where your mouth is”. Här backar vi upp påståendet med att vi byggt ett helt kulturkvarter för över en halv miljard kronor. Hela kvarteret ser dessutom ut som ett konstverk – varför inte understryka hur viktigt kultur är med hela bygget när vi ändå håller på?

Utöver det ligger Örebro län i topp när det gäller att finansiera kultur. Räknar vi per invånare lägger vi hela 220 procent mer pengar på kultur än vad Stockholm gör, och trumfar närliggande medelstora städer som Karlstad, Västerås och Norrköping med råge.

Och det märks. Bara i det offentliga rummet gömmer sig 261 konstverk. Som muralmålningar, minipingviner, silvriga skejtare och en gigantiska bildäcksankor, för att nämna några få.

Så nästa gång någon påstår att de bor i en stad som älskar kultur? Be dem vänligt men bestämt att ”put your money where your mouth is” och besöka Örebro först.

Konst everywhere!

Det är inte bara Örebro som är en grym kulturstad. Om du är sugen på att göra en liten konstturné så kryllar länet av Astrid Lindgren-lika idyller där akvarellhjältar, krukmakare och skulptörer bor.

Exempelvis finns kulturresemål som fotbollsmuséet i Degerfors, Nobelmuséet i Karlskoga, Konst på hög som ligger på Kvarntorpshögen i Kumla där bland annat Lars Vilks, Eva Marklund och Ulla Vlotti har konstverk. I Ställbergs gruva finns The non existent Center där föredrag, konserter, utställningar och festivaler arrangeras. Och det charmiga hamngalleriet i Askersund och det ambitiösa Ljusstråket i Nora, förstås. Få nämnda, många glömda.