Livemusik

Länge leve livemusik!

Örebroregionen är erkänt bra på musik. Här hittar du bland annat en av Skandinaviens största musikhändelser, Live at Heart. Festivalen har varje år fler än 300 konserter utspridda över stan och hit flygs det in osignade artister från hela världen. Konserterna trycks in på varenda restaurang, bar, dansställe, företagskontor och skrubb som går att få tag på.

Långt ifrån monotont

Vill du komma till hit och hänge dig till den pulserade musiken, känna rytmen i kroppen och uppleva en kväll med alla dina sinnen så föreslår vi att du håller koll på den ambulerande livescenen Klubb Mono. De presenterar det bästa från den svenska indiescenen, med siktet ställt på alternativa artister som går sin egen väg, oavsett genre. Håll koll på deras kommande klubbkvällar, det är ditt ansvar!

Från Linnea Henrikssons spelning på Under Bar Himmel. Foto: Alexander Yago

Move to the beat

Cava, aperol och glada pophjärtan! Från att första tussilagon blommar till att löven rodnar kan du tanka sommarfeeling på utekonserter. Under Bar Himmel och Humlehagen är bara några av många som bjussar på svenska popunder när nätterna är ljusa. Under hösten river Live at Heart i gång och då flyttar spelningarna in i värmen. Där fortsätter musiken sprida puls genom inomhusvimlet. Och så fortsätter det, tills det äntligen är dags för bubbel-picknick i vårsolen igen

Funkis-feber

Funkismellon är en glammig schlagerfest som bjuder på glitter, tonartshöjningar och talanger som lever och andas för musiken. Förutom att vara en schlagershow värdig en egen Eurovision-fanbase så är det en plats för allas lika värde. Om du vill uppleva äkta energi och gemenskap ska du alltså pallra dig till Funkismello. Punkt.

 

Argdansa i moshpiten

Är du less på akustiska instrument och hörbara låttexter? Då är det Kulturföreningen Stationen du ska vinkla öronen mot. Som arrangörer av Örebro Punkfest lockar de hit punk, rock- och hardcoreband från andra sidan atlanten. Och om du har aggressionsproblem kan du ställa dig längst fram i publiken. Förr eller senare kommer en liten dansring växa fram –en moshpit – och i den får du steppa jättehårt och veva med armarna allt vad du har! Som en tokig, arg galning!

Föredrar du att ha framtänderna kvar är kanske Örebro Rockfest mer din grej. En snällare variant med band där man hör vad dom sjunger.

Opera på Skäret

Upptäck den magiska fusionen av natur och kultur, där storslagna konstnärliga ögonblick ger minnen för livet. Vid stranden av en vidsträckt sjö där ett före detta sågverk stod, reser sig ett av världens mest uppseendeväckande operahus som är världsberömt för sin akustik. Under två decennier har folk kunnat upptäcka högklassig sommaropera mitt i Bergslagen. Nu är det din tur att bli en del av denna enastående upplevelse vid Opera på Skäret.

 

Gropafesten

Alltid första helgen i augusti, sedan 1931, har Gropen varit värd för årets sommarfest vid den idylliska platsen som ligger vid de tre vattendragen några kilometer västsydväst om Fjugesta. Här har Hep Stars, Ted Gärdestad, Lena Andersson och de allra flesta svenska dansbanden spelat under åren. Så, damma av dansskorna och bjud upp till tonerna av Sveriges bästa och mest framstående dansband. Mellan varven kan du delta i aktiviteter som pilkastning, skjutbana, chokladhjul och tombola för att hålla stämningen på topp!

Möt Boris René

 

Att få jobba med sin passion är en dröm för många. Boris Lumbana, eller Boris René som han går under som artist, är en av de få som har haft tur. Han jobbar inte bara med en, utan två, av sina stora passioner i livet – fotboll och musik.

Det var fotboll som gällde för Boris under uppväxten i Örebro. Alla hans äldre bröder spelade och det blev därför naturligt att Boris hängde på. Då var fotbollen inget seriöst, han spelade på gården med några kompisar bara för att det var kul. Det var inte förrän han var elva år som han började spela i ÖSK.

Något som konkurrerat med fotbollen om Boris uppmärksamhet är musiken. Han växte upp i ett hem där musik alltid spelades. Boris brukade spela med sina bröder och största idolen var Michael Jackson. Men tanken var aldrig att försöka leva på musik.
– Jag drömde bara om att bli fotbollsspelare, musik var något jag hade kul med. Därför kom hela resan med Melodifestivalen som en chock. Där och då kände jag att musiken var något jag älskar och att det faktiskt skulle kunna bli något med det. Så jag avbröt mitt kontrakt med dåvarande klubben Degerfors IF för att satsa på musiken.

Men kärleken till fotbollen försvann inte. Så 2019 skrev Boris på ett kontrakt för GAIS för att återigen satsa på fotbollen. Kontraktet med GAIS innebar även en flytt till Göteborg, en stad som han idag trivs bra i. Den påminner honom om hemstaden Örebro.
– Atmosfären och tempot är samma. Det är nog därför jag trivs så bra där. Det är samma härliga känsla som i Örebro.

Även om det numera är fotboll som gäller, finns musiken fortfarande kvar i Boris liv. Under lediga stunder sitter han i sin hemmastudio och producerar musik. Och även om Boris flyttat till Göteborg, så kommer Örebro alltid att vara hemma.
– Örebro är mitt hem. Det spelar ingen roll vart jag är i världen. Att komma hem till Örebro är alltid hemma.

Han har sin familj och sina vänner i staden och även om han inte hinner besöka Örebro så ofta, är det tydligt att han fortfarande känner en stark kärlek till staden. Man kan ta Boris från Örebro, men man kan inte ta Örebro från Boris.
– Där har jag hittat mig själv. Det är min grund, min bas.

Följ Boris René