Fritid och familj

Fokusera på det som är viktigt – lär barnen hur man har kul

Vi vet alla att det är viktigt att lära barn att plocka undan disken, förklara att livet inte alltid är rättvist och avråda dem från att slicka på lyktstolpar när det är kallt ute. Men kanske är det ännu viktigare att lära dem att ha roligt, skratta och göra saker tillsammans. Och vi vet ju att skratt förlänger livet. Att skratt är viktigt på riktigt.

I Örebroregionen har vi mängder av aktiviteter för barn och ungdomar under alla årstider och väderförhållanden. Vi kan garantera att ni kommer få kul. Kör i vind!

Sommaräventyr

På sommaren känns allt roligt och enkelt, men barnens sommarlov kan ibland kännas ganska långt. Då är det bra att ha roliga aktiviteter att göra tillsammans. För de lite äldre barnen rekommenderar vi Sörbybacken för pulshöjande aktiviteter som höghöjdsbana, zipline och paintball. Lustiga Landet i Vintrosa bjuder in till barnfamiljens roligaste utflykt med hinderbanor, labyrinter och 5-kamp, och på Hallagårdens djurpark i Lekeberg kan barnen klappa minigrisar, hälsa på degusar och se glada lamor skutta i en jättehage. Avsluta med fika och karusell!

Örebro Skatepark

Släpp loss din inre Tony Hawk i en av landets bästa skateparker.

I VOX-parken finns, förutom en traditionell lekplats, tarzandjungel, låghöjdsbana, spindelnät och en sagostig. Eller så besöker ni Skateparken, som ligger ett stenkast från centrala Örebro och är designad av det före detta skateproffset Janne Saario. Här finns streetytor och bowls i olika storlekar för skejtare på alla nivåer, och självklart kan du låna skateboard och skydd när kiosken är öppen.

Om sommaren är det på snudden till obligatoriskt att äta Noraglass, ta ett dopp i kristallklara Uskavi kalkbrott och hoppa på båten M/S Plaskus till Alntorps Ö för bad, kubb och minigolf. Lika obligatoriskt är det för friluftsälskare att besöka Ånnaboda minst en gång per säsong. Sommartid kan du cykla mountainbike, vandra längst Berglagsleden, bada eller fiska.

 

Vinteraktiviteter

Men Ånnaboda är det också ett perfekt utflyktsmål under vinterhalvåret. Här kan du åka både slalom och längdskidor, med hela 40 km preparerade längdspår runt om i skogarna. För de som inte gillar skidor går det toppen att åka pulka där, i länets kanske bästa pulkabacke.

Under hösten och vintern kan du åka skridskor på Behrn Arena, Trängens IP och när vädret tillåter öppnas skridskobanan från Rävgången till Lindholmen. På vintern förvandlas Sörbybacken till en skidbacke, och då kan du åka skidor mitt i stan. Det är en perfekt nybörjarbacke, med skidskola för både vuxna och barn.

Lost City

Lajva Lara Croft och Indiana Jones på badäventyret Lost City i Örebro.

Inomhuskul
När ni har fått nog av den friska luften har vi några inomhusaktiviteter att rekommendera. På Arcadea finns allt möjligt från shuffleboard, bowling och biljard till Prison Island, karaoke och skyttesimulator. På Jumpyard i Örebro är det högintensivt med exempelvis trampolinpark, skyrider, gokart och klättervägg. Äventyrsbadet Lost City slukar din tid i raketfart med allt som finns att upptäcka – djupa laguner, vildforsen, vattenrutschbanor och höga vågor.

På Boda Borg i Karlskoga finns 24 äventyr där ni ska försöka lösa varje cells utmaning. Precis som ett datorspel, men på riktigt! Fler spelupplevelser finns på Degerforce Pinball, en arkadhall för flipperälskare, och på Tekniska kvarnen i Örebro får barn och unga lära sig om elektricitet, utforska utställningar och lösa tekniska klurigheter och experiment. Om teknikintresset väcks till liv finns teknikskolan KomTek i Örebro, Askersund och Lekeberg.