Vildmark för mig, nöjespark för dig.

Enligt proffsen finns det tre färdigheter du måste bemästra för att överleva i vildmarken: 1. Orientera dig i naturen och navigera rätt. 2. Behandla livshotande skador, som att stoppa en blödning. 3. Göra upp eld med hjälp av en kniv. Så, nu när du har koll på överlevnadskraven, är det fritt fram att fortsätta läsa.

Något som experterna kanske glömmer nämna, men ändå är bra att hålla koll på, enligt vissa, är att om man möter en björn ska man agera på olika sätt beroende på dess färg (sorry alla färgblinda).

”If it’s brown, lay down. If it’s black, fight back. If it’s white, goodnight!”

Vårt största vildmarksområde

Ingenstans här omkring finns ett större vildmarksområde utan vägar än det nordliga naturreservatet Kindla med över 900 hektar. Här hittar du ett fåtal vandringsleder som försiktigt letar sig fram genom den 120 år gamla orörda skogen, men stora delar av det här området får du helt enkelt upptäcka på egen hand med hjälp av karta och kompass. Om du kommer ut på andra sidan med gas kvar i stormköket och vill upptäcka ännu mer urskog åker du vidare till Naturreservatet Murstensdalen.

Naturreservat FTW

Murstensdalen är det näst största och mest vildmarksartade av våra naturreservat. Här breder en tyst och orörd vildmark ut sig med djupa raviner, högplatåer med gammelskog, stråk av myrar, tjärnar och sjöar. Murstensdalen är ett väglöst land (dock ej laglöst, puh!) som du oftast får ha alldeles för dig själv. Gör om det 55 minuter från innerstan om du kan. Nä precis, nästan ingen av Sveriges 10 största städer kan det.

 

Vildmarkscykling

 

Endurocykling är ett modeord för att cykla snabbt som en tokig både uppför och nerför. I Örebroregionen finns imponerande 420 mil cykelleder. Både för enduro och stigcykling. Här hittar du även liftburen downhill under vår, sommar och höst.

Om du brakar rakt ut i skogen vid Kilsbergens (alltså Kilsbergen, det är ju ren magi, men det får du se själv när du kommer hit) kant är du strax framme vid ett fint stignät som sträcker sig över 20 mil. Och då har vi inte räknat med alla stigar, segment och peppande partier som inte är skyltade eller inritade på en stigcykelkarta. De gömda och unika skatterna hittar du bara om du flyttar hit och lägger tid, blod och svett i skogen. Alternativt blir vän med en endurocyklist. Det är i och för sig inte svårt. Locka hen med dyra cykeldelar som ingen behöver alternativt en rabattkod på bike-discount så är du hemma.

Välkommen till lilla Finale Ligure!