Var nära i Bergslagen

Bergslagen går nästan att jämföra med en riktigt bra och snygg älskare. Inte bara för att man lätt blir andfådd och lite rosig om kinderna när man helt plötsligt har ett väldigt aktivt liv. Utan också för att Bergslagen är förlåtande och förstående och gör att människorna runt omkring mår bra.

Att vara här är att vara nära. Nära till naturen, nära till människor, nära till själen och förnimmelser av både fritid och frihet. Det är något visst i Nora, i Lindesberg, i Ljusnarsberg, i Hällefors. Här kan man hitta sitt zen i det överväldigande. Här blir du inbjuden att vistas i naturen och uppleva mountainbike, vandring och fiske. Det finns gott om drömska berg, klara sjöar och djupa skogar. Besök Kloten, Lindesjön eller kalkbrottet i Uskavi för att upptäcka magiska sjöar och nattliga bad.

Bergslagsleden sträcker sig genom hela Örebro län och är en 28 mil lång vandringsled uppdelad på 17 etapper. Vandra mellan Nyberget och Uskavi för att upptäcka Bergslagens storhetstid med spännande gruvfält, och vid naturreservatet Lejakärret kan du hitta tolv olika orkidéarter. Nittälvsreservaten är för dig som vill uppleva friluftslivet på riktigt. De oreglerade vattendragen och artrika gammelskogarna tillsammans med rasbranter och myrmarker ger förhoppningar om ett Jonna Jinton-liv.

Aptitliga upplevelser
Efter vandring i Nittälvsreservaten förtjänar du sannerligen ett besök i Hjulsjö 103, åk dit och njut av surdegsbageri, café och kafferosteri i en idyllisk del av Bergslagen. I Grythyttan blomstrar gourmanderna, av Neerings glass- och chokladfabrik som dagligen erbjuder friska smaker och aptitliga upplevelser. Eller Grythyttans Gästgivaregård som inte bara lovar arv och spännande historier utan också en kulinarisk resa.

Opera på skäret är kanske Europas bästa upplevelse av sommaropera, i Kopparberg intill Ljusnaren får du ta del av en omvälvande kultur- och naturupplevelse. Det är nästintill ett brott att inte ta chansen när den kommer.

Här kan du hitta dig själv
Där sjöarna Norra och Södra Loken möts, skär Lokadalen genom den trolska skogen och Loka Brunn uppenbarar sig som en plats för möten, avkoppling och rekreation. En plats som gjord för ett carpe diem-moment.

Mer om våra smultronställen

Bergslagen
Hjulsjö 103
Neerings
Opera på skäret
Loka brunn